När man ska köpa sin första bil
Man står där med sitt körkort i handen och drömmer sig redan bort på vägarna i sitt första åk. Den känslan kan vara magisk. Men har man aldrig förut köpt en bil finns det många saker man bör känna till.
Om man inte är superrik eller har vunnit pengar på casino eller fått ut ett stort arv, är förmodligen en begagnad bil det vanligaste alternativet till en nybörjare men lockas inte alltför mycket av priset. Som man brukar säga: “Om något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen för att det inte är sant”.
Det första att kolla upp är hur många mil bilen har gått. Ju färre desto bättre. Undvik också bilmärken som är kända för att lätt gå sönder. De kan vara snygga i design men att springa till verkstaden stup i kvarten är varken kul eller ekonomiskt. Stället man köper bilen på bör också ha gott rykte och var noga med att se till att bilen är besiktigad och har gåtts igenom av en kunnig person först.
En annan punkt är att se hur mycket bilen drar i bensin. Det kan också bli en dyr historia i längden annars. 1 liter/mil är mycket men 0,5-0,6 är överkomligt, så ställ den frågan direkt till bilhandlaren.
Det är även ett gott råd att välja en bil som är förhållandevis enkel att reparera, dvs, att reservdelar är lätta att hitta, etc. Annars kan det ta lång tid och utföras dåligt. Alltför gamla eller unika bilar bör man inte inskaffa såvida inte man är en duktig mekare själv och kan fixa till bilen på egen hand. Det är annars vanligt att hamna i klorna på oseriösa aktörer som utnyttjar sårbarheten hos kunden.
Parkeringsmöjligheter är en annan kostnad som snabbt drar iväg. Garage är naturligtvis det bästa, men annars har många hyresgäster eller fastighetsägare möjlighet till boendeparkering. I annat fall måste man betala parkeringsavgift dygnet runt om man ska stå på gatan och i storstäderna kan det bli hejdlöst mycket pengar.
Det är även positivt om både sommar- och vinterdäck följer med på köpet. De ska då också vara i gott skick. Att köpa nya däck blir en rejäl extrakostnad annars.
Sist men inte minst ska man se till att allt pappersarbete är i ordning och att den förre ägaren har beviset samt att ägandebytet innehåller alla viktiga punkter.