Tips på saker en bilägare bör veta

Bilar

Tips på saker en bilägare bör veta

Posted Onmars 13, 2021 0

Ska du byta bil eller köpa bil för allra första gången? Då kan det vara en bra idé att se vad begagnatmarknaden erbjuder. Att köpa en begagnad bil har många fördelar som att det är miljövänligare och oftast lite billigare. Hos holmgrensbil.se kan du hitta mängder med bilmodeller inom olika prisklasser. När du ska köpa en begagnad bil är det bra att göra det genom en bilhandlare för att minska risken att bli lurad. Det är ändå viktigt att du som köpare kontrollerar saker som skicket på bilen och om det finns obetalda skatter eller avgifter på den. Känner du dig vilsen kan du alltid kolla om du har någon i din närhet som kan hjälpa dig. Det är väldigt kul att ha en bil men det är mycket som du måste tänka på och hålla koll på som bilägare.

Viktigt att välja en bra bilförsäkring

När du köper bil är det viktigt att teckna en bilförsäkring. Försäkringen kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag så det är viktigt att läsa igenom villkoren och veta vad som ingår. Några saker som kan vara bra att ha i en bilförsäkring är bärgning, drulle eller allrisk, krishjälp, rättsskydd och trafikförsäkring. Bärgning till närmaste verkstad kan vara bra att ha om bilen går sönder när du är ute och kör. Drulle, även kallad allrisk eller otursförsäkring, är till stor hjälp om något i bilen blir skadat av en olyckshändelse. Krishjälp är bra om du är med om en olycka där du eller någon medpassagerare behöver hjälp med sin psykiska hälsa. Rättsskydd är till för om du mot förmodan skulle hamna i en tvist som måste avgöras i en domstol. Trafikförsäkring är något alla måste ha eftersom det är lagstiftat att en ägare till en bil ska ha en trafikförsäkring. Förutom försäkring betalar alla bilägare en fordonsskatt. Det är olika skatt för olika bilar. Vad skatten blir beror på storlek, drivmedel och hur gammal bilen är.

Det är viktigt att sköta om bilen

Bilen behöver skötas om och underhållas. Det gäller service men också att tvätta bilen och vårda klädsel, lampor och lister. Bilen ska servas med jämna mellanrum. Det beskrivs i serviceboken och service ska utföras efter ett visst antal mil. När du köper en begagnad bil är det bra att gå igenom serviceboken för att kontrollera att bilen är servad ordentligt och på en auktoriserad verkstad. Du får heller inte glömma att besikta bilen en gång per år.

Räkna på vad kostnaderna blir per månad

När du köper en bil ska du först räkna på vad den kommer att kosta dig. Kostnaderna för bilen kan du ta med i hushållsbudgeten. Värdeminskning är en sak att se över eftersom det är den stora posten. Sedan är det skatt, försäkring, service och annat underhåll och såklart bränslekostnaderna.

sungit-lite