Vilka bilar är billigare eller dyrare att försäkra?

Bilar

Vilka bilar är billigare eller dyrare att försäkra?

Alla bilägare är medvetna om att de måste ha en bilförsäkring men försäkringen kan skilja sig stort mellan olika bolag. Förutom skillnad i försäkringskostnaden beror kostnaden även på vilken bil du äger. En bil kan vara flera tusen kronor billigare (eller dyrare) beroende på vilket bolag du försäkrar bilen hos. Olika bilmärken varierar i kostnad och de

bilar som har lägre premie är bland annat Toyota, Hyundai och Suzuki medan Alfa Romeo, Tesla och Land Rover är dyra att försäkra.

Vad avgör försäkringskostnaden?

Premien hos ett försäkringsbolag bestäms av flera olika faktorer såsom bilägarens ålder, vilken ort du bor i, bilmärke, hur gammal eller ny bilen är. Bolagen tittar även på beräknande kostnader för reparationer samt antal verkstäder som kan utföra en reparation om en olycka sker. Det finns dock goda möjligheter att sänka kostnaden för din bilförsäkring. Insplanet Zmarta är en sajt där du enkelt och smidigt kan jämföra, byta eller teckna ny bilförsäkring. När du jämför din bilförsäkring hos Insplanet Zmarta har du möjlighet att spara en hel del pengar. Med denna jämförelsetjänst kan du se hur mycket du kan tjäna på att byta din bilförsäkring plus att du kan köpa din nya bilförsäkring direkt via Insplanet. Givetvis kan du göra ditt byte till försäkringsbolagets pris utan extra kostnad. Här hittar du även all information du behöver veta om bilförsäkringar.

Kostnader för bilförsäkringar

Det finns många faktorer som avgör kostnaden för en bilförsäkring. Den kanske viktigaste faktorn är vilken bil du vill försäkra. Billigaste bilmärkena för försäkring är Suzuki, Skoda, Renault, Toyota, Seat och Rover tätt följda av Dacia, Daewoo och Smart. De dyraste bilmärkena att försäkra är bland annat Porsche, BMW, Jaguar, Mercedes Benz, Audi och Cadillac.

Bilförsäkring för ungdom

De allra flesta unga förare undrar varför bilförsäkring för ungdom är så dyr. En bilförsäkring för dig som nyss tagit ett körkort är flera gånger högre än för exempelvis dina föräldrar. Premien för en bilförsäkring baseras på hur stor risk bolaget anser att du som bilägare och förare utgör. Alla bolag baserar sina försäkringspremier på statistik och det har visat sig (i statistiken) att unga förare utgör betydligt större risk för olyckor än en äldre och mer erfaren förare. Yngre manliga förare utgör ungefär fem gånger högre risk för olyckor än äldre förare och samma gäller för yngre kvinnor även om kvinnor normalt anses utgöra en lägre risk än män. Att unga förare utgör högre risk beror vanligtvis på att de har liten körvana men också på ett mer aggressivt och/eller oansvarigt körsätt.

Köp rätt bil

Kostnaderna för en bilförsäkring beror på vilken typ av bil och bilmärke du äger. En bil med hög motorstyrka kommer normalt att ha en högre premie medan en bil med lägre motorstyrka kommer att ha en lägre premie. När du kör lugnt och försiktigt och undviker höga hastigheter kommer du att spara pengar på bränsle och med tiden kommer du även att få en lägre försäkringskostnad. Det finns med andra ord många sätt som du kan minska dina kostnader för din bilförsäkring samt kostnaderna för din bil. Välj att köpa en bil som har en lägre försäkringspremie, kör ansvarsfullt och undvik höga hastigheter.

sungit-lite