Ge din bil mer kraft

Bilar

Ge din bil mer kraft

Ger din nya, snygga bil verkligen den effekt du önskar? Det är inte ovanligt att en bilköpare gillar sitt nya fordon i övrigt, men saknar lite extra kraft som gör bilkörningen så mycket roligare. Förr var effektökning i bilar något ganska komplicerat och innefattade bland annat byte av kamaxlar och andra fysiska detaljer. Idag är situationen en helt annan tack vare att bilarnas motorstyrning numera sköts av datorer. En smidig lösning är dieseloptimering, som ger bilar med dieselmotorer extra effekt på elektronisk väg. Vi ska här nedan kika på hur det går till!

Trim på högteknologiskt vis

Det klassiska blåstället (den overall bilmekaniker bär) är knappast nödvändigt som plagg när det handlar om att få ut mer effekt ur bilen. Här handlar det om aktivering av en programvara, som fixas via bilens analysuttag. Programvaran är framtagen för att optimera motorns styrenhet för att på så vis ge mer kraft. Den här typen av trimning passar perfekt för dieselbilar, eftersom samtliga nyare modeller på marknaden använder turbo. Självklart fungerar tekniken också på bilar med bensinturbo.

Högre vridmoment i motorn

Optimeringen av motoreffekten innebär att motorn får fler hästkrafter men framförallt att motorns vridmoment, som mäts i newtonmeter (Nm), ökas rejält. Det här betyder i sin tur att bilens accelerationsförmåga blir mycket bättre, med en kraftigare effekt när gaspedalen trycks ned. Bilen blir därmed inte bara roligare att köra; eftersom motorstyrningen optimeras så sjunker också bränsleförbrukningen – något som samtidigt är gynnsamt för miljön. Här handlar det med andra ord om stora fördelar som talar både till hjärna och hjärta.

En inkopplad box

Som redan nämnts är det bilens analysuttag som används för att få till den högre effekten. Hit kopplas en box som innehåller en särskilt anpassad programvara, helt optimerad efter bilmodellen i fråga. Det hela är fixat på några få minuter och skillnaden är omedelbar! Precis som så många andra kommer du säkerligen fråga dig själv varför du inte satsat på detta förut.

Andra ingrepp för högre effekt

Många nöjer sig med motoroptimeringen, eftersom skillnaden direkt blir så stor att den räcker till för de flesta. För den som ändå önskar höja prestandan ett snäpp till, finns flera åtgärder att överväga. En variant är att skaffa ett så kallat sportluftfilter, som du enkelt installerar istället för det luftfilter som sitter som original i bilen. Det här ger några extra hästkrafter samtidigt som du kan uppleva att motorn andas bättre. Ytterligare en åtgärd är att skaffa ett sportavgassystem med kraftigare rör än på det standardmonterade avgassystemet. På köpet får du då ett tuffare avgasljud.

sungit-lite