
När kom bilen till?
Från början åkte man med häst och vagn när man skulle bege sig någonstans. Sedan uppfanns ångmaskinen av James Watt där han jämförde motorkraften med hästarnas krafter och måttenheten hästkraft (hk) fick sitt genombrott.
Några år senare, närmare bestämt i mitten av 1700-talet, tillverkade fransmannen Joseph Cugnot, den första artillerivagnen som skulle användas i militäriska syften. Den hade en ångmaskin och kunde därmed gå med hjälp av den. Dock var den inte snabbare än 4km/h och man var tvungen att stanna varje kvart för påfyllning av vatten. Den var komplicerad att använda, farlig att styra och ersattes snart av en annan vagn.
Flera ångdrivna bilar gjorde snart sina intåg, många av dem i Storbritannien. Man försökte även till viss del att samarbeta med ångmaskinens uppfinnare, men det rann ut i sanden. På samma gång utvecklades ångbåtarna och industrin tog rejäl fart. Det skulle ta fram till 1700-talets slut innan en riktig, fungerande ångvagn tillverkades, då av Richard Trevithick. Snart var biltrafiken mellan städerna i full gång, i början med ett antal olyckstillfällen.
Bilvagnarna i Europa kom ganska snabbt att utvecklas och snart med en förbränningsmotor. Den första bensinmotorn kom ca 1870.
De första bilmärkena
Mercedes-Benz känner nog varenda kotte till, och mannen bakom märket var tysken Karl Benz som började sälja en serie av självgående vagnar. Namnet Mercedes kommer från dottern till en affärsman som köpte motorer från firman Daimler som hade slagits samman med Benz.
Parallellt med Benz, började en annan tysk vid namn Gottfried Daimler att experimentera med bensinmotorerna och snart hade han byggt både en bil av en hästdroska samt världens första motorcykel. Intresset för Daimlers uppfinningar blev stort i Frankrike, där hans patent såldes, bl.a. av Peugeot som från början tillverkade cyklar. På 1800-talet låg de flesta biltillverkarna i Frankrike men i början på 1900-talet började även amerikanen Henry Ford tillverka T-Forden som producerades i många miljoner exemplar.
Nu började fler och fler bilmärken poppa upp och allt utvecklades med en fart. Motorns cylindrar samt platsen för motorn som flyttades fram, förgasare, däck och kylning förändrades.
Volkswagen och Austin Mini är några andra bilmärken som kom till vid den här tiden och den svenska Volvon såg dagens ljus 1927.
Dock hade den första svenska ångbilen introducerats redan 1892 av Cederholmbröderna och den första motordrivna bilen av Gustav Erikson 1897. En intressant sak är att eldrivna bilar redan existerade vid början på 190-talet men klarade bara 6 mil innan batteriet urladdades. Så elbilen är alltså inget nytt fenomen. Tyvärr ersattes den med bensindrivna motorer som ansågs enklare, men som till stor del har lett till dagens miljöförstöringar. Från början betraktades inte bilen som ett problem utan endast som en lyxvara för överklassen, men på 60- och 70-talen när allt fler hade bil, började man inse farligheterna med koldioxidutsläpp och smog i städerna. Katalysatorerna kom till som en minskning på utsläppen.