Hur säljer man sin bil?

Få rätt pris för bilen
Bilar

Hur säljer man sin bil?

Posted Onmaj 5, 2018 0

Om det är dags att sälja din bil är det en hel del du bör ta reda på först. Både angående juridiska detaljer och angående hur mycket du kan förvänta dig att få för den. Dessutom bör du fundera över om du vill sälja den själv via en annons eller om du istället bör sälja den till en firma som sedan säljer den vidare. I denna text ska vi titta närmare på alternativen och hur man kan ta reda på alla fakta så att man inte gör en dålig affär och förlorar pengar.

Få rätt pris för bilen

Den största frågan för den som ska sälja bilen är mycket konkret: Vad är bilen värd? För att kunna svara på frågan krävs en del efterforskningar. Du måste ta reda på hur gammal bilen är, hur långt den gått, hur täta serviceintervallerna varit och vilka eventuella skador den utsatts för. Börja med att jämföra annonser för samma bilmodell och med liknande ålder. Tänk på att en nybesiktigad och skattad bil är värd tusentals kronor mer än en som är ombesiktad och oskattad, eftersom besiktningen är ett kvitto på att bilen faktiskt är trafikduglig. I vissa fall om din bil är obesiktigad kan man få mer pengar om man säljer den i stycken till människor som behöver reservdelar.

Om du bestämmer dig för att sälja bilen till en firma måste du räkna med att få ett lägre pris eftersom firman måste göra vinst när de säljer bilen vidare. Något annat som är viktigt att hålla i åtanke är att så fort du har sålt bilen måste du göra ett ägarbyte, annars kommer du fortfarande att vara skyldig att betala skatt varje år på bilen. Ägarbytet gör du lätt i mobilen tillsammans med köparen i samband med affären. Se dessutom till att skriva ett köpebrev så att både du och köparen kan skriva under på exakt vad som gäller och vilket pris du ska få.

Skriv alltid ett köpebrev

Om du ska sälja din bil och är osäker på vad du ska tänka på så kan du surfa in på Motormännens hemsida och läsa deras checklista. Där kan du läsa allt du behöver veta för att inte bli lurad på pengar och inte hamna i juridiska problem efter att affären genomförts. Man behöver inte vara orolig inför en bilaffär om man gör rätt efterforskningar och rätt förberedelser!

sungit-lite