Köpa eller leasa bil?
Förut har det funnits två alternativ när man skaffar bil. Antingen hyrde man eller så köpte man den, vilket brukade vara det mest självklara om man behövde bilen kontinuerligt. Men idag har det kommit ett annat alternativ till biluthyrning, nämligen valet att leasa sin bil. Privatleasing blir mer och mer vanlig för vanliga personer som vill undvika att bilen minskar i värde innan man säljer den, slippa allt pappersarbete med försäkringar och kanske undvika problem under vintermånaderna när bilar ofta går sönder av kyla och is. Även för folk som inte vill eller har råd att köpa bil, är leasing ett alternativ. Att leasa har klart sina fördelar men även nackdelar.
Först och främst måste man veta hur mycket man är beredd att betala i månaden för en leasad bil. Det kan diffa mellan flera tusen kronor beroende på vilken bil och utrustning man vill ha.
När man leasar bör man dock gå igenom alla avtal till punkt och pricka för många är ganska komplicerade. Att jämföra företag är naturligtvis viktigt. Kolla även upp att man har frihet med den leasade bilen, som t.ex. att övningsköra eller låna ut den till en kamrat. Annars kan det vara värt att byta bolag. Bocka även av servicen som bör ingå i avtalet. Den ska inte du som kund stå för. Men tänk då även på att du inte får meka med bilen, då den är hyrd.
En annan sak att kolla upp är hur lång bindningstiden är. Det beror naturligtvis på hur länge man vill leasa bilen. Det finns leasing upp till några månader, som det finns bindningstider för flera år. Bryter man den tiden, måste man betala extra och det kan kosta mycket pengar. Även fordonskatten ska ingå i ett bra avtal.