Att köpa bil utomlands

Bilar

Att köpa bil utomlands

 

Många väljer idag att köpa sin bil i ett annat land och det har blivit betydligt lättare i och med EU:s öppna gränser. Dock finns det saker man bör tänka på, för ett bilköp utomlands kräver trots lite mer pappersarbete än ett bilköp i det egna landet.

Det är ändå ganska vanligt att man åker ner till kontinenten för att köpa bil. Tyskland är det vanligaste landet och anses seriöst. Dessutom är det förhållandevis nära.

  • Ha handlingarna i originalform. De ska nämligen visas upp i Sverige när man kommer tillbaka. Detta kallas för en ursprungskontroll och utförs av Transportstyrelsen för 700 kr. Det är en säkerhetsåtgärd för att se att bilen verkligen är köpt på laglig väg.
  • Exportskyltar och tillfällig försäkring krävs när man kör bilen genom Europa. Det är inte alltför dyrt men kan ändå gå på ca 1500 kr.
  • Att ha koll på alla bevis när man köper av en utländsk säljare, är ännu viktigare än i Sverige. Det är svårare att komplettera med uppgifter eller få tag i personen när köpet väl är utfört, så se till att få så mycket information som möjligt innan ni kommer överens om en affär.
sungit-lite