Vad är egentligen en hästkraft?

Okategoriserade

Vad är egentligen en hästkraft?

 

När man talar om hur fort en bil kan gå, talar man ofta om hästkrafter. Men vad innebär då detta?

Jo, en hästkraft är en enhet för att mäta effekt. Förr i tiden användes hästar vid transporter och James Watt som tillverkade ångmaskiner som sedan utvecklades till dagens motorer, använde sig av detta ord för att beskriva hur många hästar det skulle krävas för att ersätta motorn. Dock är måttet en hästkraft dubbelt så stark mot en arbetande häst. Enkelt kan man också säga att en hästkraft är kraften att lyfta 75 kg en meter upp i luften på en sekund. Det kallas för kilopondmeter, så en hästkraft är alltså 75 kpm/sekund.

Detta är dock en metrisk hästkraft och anger hästkraften i de flesta europeiska länder. Dock används måttenheterna “Pounds” och “foot” istället i USA och England, och innebär 550 Pounds per 1 foot per sekund. En metrisk hästkraft (hk) motsvarar 735 W, medan den i USA och Storbritannien motsvarar 745 W.

Nuförtiden får enligt EU-regler enheten hästkraft inte längre användas utan istället används just watt som kommer från ångmaskinens uppfinnare James Watt, för att mäta motorns effekt. En motoreffekt handlar även om vridmoment och varvantal.

sungit-lite