Att köra rally

Bilar

Att köra rally

Rally är en motorsport där man använder sig av modifierade bilar för att tävla på privat men ibland även allmän mark. Här åker man inte på en racerbana, utan man åker mellan stationer under jämna mellanrum. Man kan vinna genom att vara snabbast eller genom att uppfylla vissa tidsbegränsningar som satts ut innan rallyts början.

Idag finns ett flertal events i Sverige som exempelvis Rally Sweden som hålls i Värmland. En stor del av lockelsen med rally är att det inte behöver kosta väldigt mycket att komma igång. Man köper oftast billigare bilar och modifierar dem och sparar på så sätt en hel del på investeringen. Har man svårt att få budgeten att räcka kan det vara smart att låna en del pengar, så att man får en bra start på sin nya hobby.

Events

Det finns ett flertal sätt att engagera sig i rallykulturen. Här följer ett par:

Testa att köra rally

Är du sugen på att testa rally men inte redo än att investera i en bil så kan du testköra en rallybil på olika håll i Sverige. Det finns t.ex. möjlighet att testa på rally hos företag som Live It.

Rally Sweden

Rally Sweden hålls varje februari i Värmland för den som är intresserad av att tävla. Det är en vinterfestival som på senare tid blivit världskänd. Något att sikta på i framtiden för den som är nybörjare. Rally Sweden varar i fyra dagar. Även om man inte är redo än att tävla i Rally Sweden kan man åka ner till Värmland och njuta av en spännande festival.

Bilar

Det kan vara svårt att välja rätt bil för rally som nybörjare. Några exempel på bra nybörjarbilar är:

  • Honda Civic
  • Nissan Micra
  • Peugeot 206 S16

Dessa bilar går att hitta billigt i andrahand och utgör en bra bas för ens rallybil. Det är uppgraderingarna till ens bil som utgör det dyraste i rally, inte bilen i sig. Bilarna är även väldigt populära rallybilar och det blir på så sätt lätt att hitta mekaniker med mycket erfarenhet av dem. Det blir även enklare att uppgradera dem.

Det viktiga när man väljer bil är att bilen är enkel att reparera, lätt att hitta delar till, har simpel elektronik och har billiga delar. Det blir en hel del att fixa på sin rallybil efter en tävling och man sparar mycket pengar på sin bil om det är lätt att hitta delar till den.

Sammanfattning

Vill man köra rally finns det stor möjlighet att göra det här i Sverige. Det går även lätt att komma igång eftersom bilarna inte är så dyra och rallykulturen börjar växa sig allt större.

sungit-lite