Börja med rallysport
Motorsport är ett fartfyllt äventyr som kombinerar idrott, adrenalin och show på ett unikt sätt. Idag är exempelvis rallysport åter igen på uppgång i Sverige och det finns ett ökat intresse för motorsport rent generellt. Media har på senaste tiden gett motorsporten mer utrymme och det finns större möjligheter för motorintresserade att följa olika race inom både rally, F1 och andra grenar.
Vem kan köra rally?
Du som är sugen på att prova på den genuina känslan som rallyförare ska först och främst se till att ha ett giltigt körkort. För att få ta ett svenskt körkort måste du ha fyllt 18 år och du måste genomföra de obligatoriska delarna. Ett tips är att välja en körskola som gör det smidigt för dig genom att erbjuda en stor del av teorin via mobilen. Det innebär i längden att ditt körkort inte behöver bli så dyrt och du slipper besöka körskolan varje gång du vill plugga teori. Är ditt mål att bli rallyförare gäller det först och främst att bli en bra förare i vanlig trafik. Du ska alltid fokusera på att lära dig säkerhet i trafiken, även om just rallysporten innebär fart och maxat tempo. En rallyförare som har gedigen säkerhetskunskap om både bilfordonet som sådant och körning i trafik har större chanser att lyckas i sporten. Det handlar faktiskt mest om att förstå sig på tekniken bakom körningen, inte om hur du gör för att trycka ner gaspedalen så djupt som möjligt.
Licensen – A och O
För att få köra rally på riktigt gäller det att inneha en utfärdad licens. Då får du tävla och delta på diverse race och mästerskap. I Sverige är det LoTS (Svensk Bilsports Licens- och tävlingsadministrativa system) som ansvarar för licenserna. Du ansöker om licensen för att sedan ta de kurser som behövs för att i slutändan få den giltiga licensen i handen. Det här gäller både för förare och kartläsare. När det gäller den internationella licensen för rallyförare krävs det en årlig läkarundersökning och du måste även göra ett EKG.
Att tänka på som ny inom sporten
Om du har beslutat dig för att ansöka om rallylicens och börja tävla på allvar finns det en del saker som är bra att känna till. Det primära är vikten av att ha rätt bilkunskaper. Du behöver inte kunna bygga din rallybil från scratch, men det krävs kunskap för att kunna laga och reparera saker. Det gäller vara lite händig eftersom du annars kan räkna med skyhöga verkstadskostnader i längden. Du har ju heller knappast tid att vänta på att få en verkstadstid inför en viktig tävling. Bilkunskapen glider även in på underhållet av rallybilen. För att hålla bilen i gott skick gäller det att tvätta den regelbundet samt att du alltid ser över fordonet för att säkerställa att allting fungerar korrekt. Du ska även känna till vilka typer av produkter och medel som passar bra till bilen och anpassa underhållet till de behov just din bil har.