Hybrid eller inte hybrid?

Bilar

Hybrid eller inte hybrid?

Som de flesta bilspekulanter vet saknas det verkligen inte alternativ på marknaden när det handlar om att hitta nästa bil. Det finns många olika bilmärken och mängder av olika modeller. Dessutom ska det väljas mellan sedan, halvkombi och kombi – samt förstås om du önskar en motor som drivs av diesel eller bensin. Valmöjligheterna stannar dock inte där. Sedan några år tillbaka har du möjlighet att välja antingen en helt eldriven bil eller en variant som går på både bränsle och el – det vill säga en så kallad hybrid. Hybridbilen låter dig använda eldriften till en viss utsträckning, eller helt enkelt så länge en laddning av batteriet räcker, samt komplettera med vanligt bränsle för resten av resan tills du har möjlighet att ladda bilen igen.

Ansvar för miljön

Det kommer hela tiden alltfler laddhybrider där de flesta biltillverkare ser till att hänga med i utvecklingen för att inte tappa några konkurrensfördelar. Att kunna erbjuda någon form av eldrift visar på ett engagemang i hållbarhet, där miljövänligheten är i fokus. Det är förstås ingen hemlighet att bilar med eldrift är mycket snällare mot miljön än de fordon som drivs av bensin respektive diesel. Trots att laddhybriderna visserligen inte står för eldrift till 100 % så är det ändå ett steg i rätt riktning. Samtidigt byggs det rena elbilar som i en högre utsträckning klarar längre färdsträckor utan att behöva tanka ny el. De första elbilarna klarade inte många mil innan de behövde kopplas upp mot en laddstolpe, men den tiden är förbi. Att kunna köra på både el och bensin/diesel ger dock en säkerhet tills dess att elbilarna blir tillräckligt bra för att helt kunna ersätta det konventionella bränslet.

Pengar att spara

Laddhybriderna är lite dyrare än de bilar som drivs av bensin respektive diesel, men å andra sidan har man mycket att spara på att slippa tanka så ofta (förutsatt förstås att man använder eldriften så mycket det bara går). El är förstås inte helt gratis det heller, men i jämförelse är skillnaden i kostnad mycket stor – en bensinbil som tankas för runt 16 kr per liter blir självklart inte billig i drift. Vissa av laddhybriderna är dessutom föremål för statens “bonus-system” avseende fordonsskatten, där det dessutom till och med går att få tillbaka pengar vid köp av en hybridbil. Driftsäkerheten på dessa bilar är som regel inte sämre än för andra bilar med annan teknik, vilket innebär att man inte behöver vara orolig som köpare av en laddhybrid. När fordonet drivs med el kan man dessutom njuta av en mycket tyst gång, något som är mycket behagligt både vid körning i stan och på landsväg. Att man dessutom bidrar till en bättre miljö är ju definitivt en skön bonus!

sungit-lite